Горобина – ліки у вашому саду
Осінь асоціюється завжди у нас із жовтим листям та достигаючими гронами горобини. Мабуть не всі знають, що у наші містині чудово ростуть та плодоносять два види горобини – звичайна та чорноплідна або як ще її називають аронія.
Декоративність горобини захоплює восени всіх, а про цілющі її властивості хочемо розповісти вам.
Горобина звичайна — дерево родини Розових, заввишки 3-20 м. Квітки білі, плоди кулясті, яскраво-червоні або жовтувато-червоні, які збирають до настання приморозків. Цвіте у травні, плоди достигають у вересні. Поширена майже по всій Україні.
Плоди горобини звичайної— полівітамінна сировина. Вони містять фенольні сполуки (катехіни, антоціани, флавоноли), каротин, фолієву кислоту, вітаміни С, В1 В2, Р, К, Е, органічні кислоти (яблучна, винна, янтарна, щавлева, сорбінова, парасорбінова), цукри, спирт сорбіт, пектинові й дубильні речовини, мінеральні солі тощо. З лікувальною метою використовують зрілі плоди горобини, а в народній медицині використовують квітки, листя та кору.
Споживають плоди у свіжому та сушеному вигляді, у вигляді соків, відварів, настойок, сиропу, вітамінних чаїв.
Плоди горобини використовують: як полівітамінний засіб при гіпо- та авітамінозах; вони мають в’яжучу, послаблювальну, сечогінну, жовчогінну, потогінну, репаративну, кровоспинну та капіляро-зміцнювальну дію, зменшують кількість холестерину в крові й жирів у печінці, що робить їх корисними при ожирінні. Свіжі плоди горобини корисно вживати при атеросклерозі, гіпертонії та нирковокам’яній хворобі.
Настій, відвар, сік плодів вживають при розладах травлення, гепатиті, гепатохолециститі, при каменях у нирках і сечовому міхурі, при атонії товстої й тонкої кишок, при дизентерії, геморої, маткових кровотечах.
Горобина чорноплідна (аронія чорноплідна) — листопадний густий кущ, рідше дерево родини Розових, до 4 м заввишки, походить з Північної Америки. На території України вирощують як плодову, лікарську й декоративну рослину. Квітки білі або рожеві, плоди — кулясті, чорні, соковиті. Цвіте у травні — червні, плоди дозрівають у серпні — вересні, які збирають у вересні — жовтні.
Плоди містять фенольні сполуки (флавоноїди і фенолокислоти), пектинові речовини, цукри, фенолкарбонові кислоти, фолієву кислоту, рибофлавін, нікотинову кислоту, токоферол, аскорбінову кислоту та мікроелементи (йод 100 г, молібден, марганець, мідь, бор, кобальт тощо). Споживають свіжому або сушеному вигляді, роблять соки та відвари.
Рослина має гіпотензивні, спазмолітичні, протизапальні, капіляро-зміцнювальні, сечогінні й жовчогінні властивості. Плоди або сік з них застосовують у комплексній терапії при гіпо- та авітамінозах, геморагічних діатезах, кровотечах різного походження, початкових стадіях артеріальної гіпертензії, тиреотоксикозу, атеросклерозу.
Ефективна горобина чорноплідна при цукровому діабеті, гломерулонефриті, променевих ураженнях і алергічних станах, при порушеннях, зумовлених застосуванням антикоагулянтів. Речовини плодів входять до складу препарату Аромелін та мазі з аронієвою олією, яка виявляє ранозагоювальну і адсорбівну дію.
Листя горобини містить речовини, які мають здатність поліпшувати роботу печінки, сприяти утворенню й відтоку жовчі.
Горобина може стати окрасою вашого саду, парку чи присадибної ділянки та слугувати вам джерелом вітамінів та безцінним лікувальним засобом.
На розсаднику ДСДЛЦ «Веселі Боковеньки» не один рік вирощується горобина, тож якщо вас вона зацікавила, ви можете придбати та посадити у себе вдома.