Будьте обережними на «тихому полюванні»!
Незважаючи на заборону відвідування лісів багато любителів «тихого полювання» після таких довгоочікуваних дощів все-таки вирушають на пошуки грибів, адже гриби – це цінний високобілковий та делікатесний продукт харчування, але водночас, при певних обставинах, цей продукт може бути небезпечним, а іноді й призводити до смерті.
Щоб зберегти своє здоров’я та життя необхідно пам’ятати, що в Україні зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з яких 10-15 становлять реальну небезпеку для життя. Отрута окремих видів цих грибів настільки небезпечна, що одне плодове тіло (наприклад блідої поганки, павутинника, які містять не менше 6 отруйних речовин) може призвести до отруєння зі смертельними наслідками декількох людей.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Практично майже всі отруєння грибами пов’язані з неорганізованим їх збором тож в черговий раз застерігаємо – щоб запобігти отруєнню грибами, потрібно пам`ятати та виконувати заходи і правила, які необхідно знати кожній людині.
Запам’ятайте та дотримуйтесь їх:
Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися.
Поблизу транспортних магістралей, промислових підприємств, залізниць, сміттєзвалищ, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, у міських парках гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини.
Смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчасті гриби – печериці, сироїжки, шампіньйони. Небезпечними є і невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві.
Купуйте гриби тільки в торгівельній мережі, уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам достовірно відомо, що вони їстівні.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
Ні в якому разі не давайте їсти гриби дітям!
Не куштуйте сирі гриби.
Перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити. Особливо небезпечні залишки землі, де можуть бути збудники ботулізму. Проварюйте гриби 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити).
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання і не вірте вигадкам, що на отруйність грибного супу вказує почорніння срібної ложки або потемніння цибулини, або інші вигадки та методи. Це – вигадки.
Живіть безпечно! Бережіть своє здоров’я та життя!